Om Konstnärerna

Här gör vi en närmare presentation av de deltagande konstnärerna!.

Marita Olsson

Några ord om mitt snickeri: 

Jag vill gärna att mina alster skall vara både till nytta och till lyst. En liten färgklick i rummet. Jag arbetar bara i nordiska träslag. Ibland blandar jag in andra material, oftast järnskrot ibland sten eller kakel. Jag tycker att det är speciellt roligt att göra skåp.

- Min inspiration kan komma var som helst ifrån, en färg, en kaffekopp, en tapet. Ofta får virket bestämma vad som ska skapas. poängterar Marita Olsson.

Hon köper mitt material från lokala bondsågar, de vet vad hon vill ha och lägger undan om de sågar upp något som de tror passar henne.

- Trä i sig självt har så mycket att säga. Konstruktionen får gärna synas, sinkningen på lådor, tappar mm. Ibland lägger jag till detaljer i andra material, oftast järn eller keramik, någon gång glas.



Emma Ihl


Följa emma på instagram @stygnen


Emma verkar intressad av traditionen och att sätta broderiet i vår samtidskontext. Hon har b la skrivit en uppsats om "Broderiterapi En undersökning av hantverkets roll vid psykisk ohälsa".


Håkan Blomqvist 

Karin Westman

Den 1 december 2012 öppnade vi, Håkan Blomqvist och Karin Westman galleri Blomqvist - Westman i en ljus fin lokal i en del av den gamla keramikfabriken Uppsala Ekeby. Efter 26 år i Värmland är det med stor glädje vi är tillbaka med våra ateljeer i Ekeby Bruk.Med vårt nya galleri och butik är vår intention att kunna visa svenskt och internationellt glas av hög kvalitet.

Blomqvist-Westman arbetar huvudsakligen med ugnsgjutet glas skapade i sandformar.

Ett signum för deras glaskonst är den flödande rikedomen av färg som är insprängt både i och utanpå skulpturerna.

En tidskrävande arbetsmetod som paret experimenterat sig fram till sedan de övergick till glas i slutet av 90-talet.



ANN-LOUISE GUSTAVSSON

Mina arbeten är oftast figurativa, jag blandar olika keramiska tekniker och inspireras av fenomen i samhället. Finner intresse i upprepningar och repetitioner, att skapa serier av verk med små eller inga skillnader, humorn är en viktig del i mitt arbeten.

Samlingsutställningar i urval

2013-2014 Från Ingegerd till Estelle, Sigtuna museum
2012 Ny nordisk keramik, Vendsyssel Kunstmuseum, Hjörring, Danmark
2012 Pot purri, Konstfrämjandet, Karlstad
2012 Signerat, Falkenbergs Konstmuseum
2011 Forteallespor, New nordic Narratives, Museum of International Ceramic Art, Danmark
2011 Signerat, Form & Designcenter, Malmö
2011 Signerat, Arkitekturmuseet, Stockholm
2010 "The new generation", L'Ateliers d'Atelier d'Art de France, Paris
2010 Studio 44, Schmormativity, Stockholm
2009 Röhsska Museet, Konstslöjdsalongen -09,Göteborg
2008-2005 100 tankar om konsthantverk, Sverige-Finland
2007 Galleri Cancan, Hirshals, Danmark
2006 Galleri Lerverk, 'Vacker Tass' Göteborg

Separatutställningar

2016 Sundsbergs Konsthall, i samarbete med Emma Häkki, Sunne
2014 Sintra, Göteborg
2010 Djurö konstförening, Galleri Munken, Djurö
2010 Arvika Konsthantverkare, projekt"JOAN" i samarbete med Jonas Lindström, Arvika
2010 Djurö Konstförening, Djurö
2009 Formargruppen, Malmö
2008 Galleri ReForma, Karlstad
2008 Skånekraft, Lund

Kontaktuppgifter

algustavsson@gmail.com
https://www.ann-louise.se


JOHANNA TÖRNQVIST

Jag arbetar med textilt konsthantverk som utgår från återbrukat textilt material och återvunnet förpackningsmaterial i plast. Mitt arbete har sin utgångspunkt i att låta olika traditioner och material mötas för att sudda ut gränserna mellan konst, konsthantverk, slöjd och mode och ge ett nytt perspektiv på vad folklore är och representerar idag.

Samlingsutställningar i urval
2014 SMYCKA HALSEN, KONSTHANTVERKARNA, STOCKHOLM.
2013 UNIK VÅR, KONSTHANTVERKARNA,STOCKHOLM.
2012 NEEDLEWORKS, GALERIE HANDWERK, MUNCHEN.
2012 HEMSLÖJDEN 100 ÅR, LILJEVALCHS MUSEUM, STOCKHOLM.
2012 VAR DAGS FÄGRING, SOFIERO SLOTT, HELSINGBORG.
2012 SIGNERAT, FALKENBERGS MUSEUM, FALKENBERG.
2011 KURBITS, KONSTHANTVERKARNA, STOCKHOLM.
2011 SIGNERAT, FORM DESIGN CENTER, MALMÖ.
2011 SIGNERAT, ARKITEKTURMUSEET, STOCKHOLM.
2011 EN KORT OCH EN LÅNG, KONSTHANTVERKARNA, STOCKHOLM.
2011 HAUTE COUTURE, RÖHSSKA MUSEET, GÖTEBORG.
2010 HAUTE COUTURE, KONSTHANTVERKARNA, STOCKHOLM.
2010 GLORIOUS WEDDING, KONSTHANTVERKARNA, STOCKHOLM.
2010 HERR PETER OCH PARADISET, KONSTHANTVERKARNA, STOCKHOLM.
2010 NY GIV, NYA TALANGER, KONSTHANTVERKARNA, STOCKHOLM.
2010 PARIS-JÄRVSÖ, ANTIKMÄSSAN, STOCKHOLM.
2010 HANDMADE, FORMEX, STOCKHOLM.
2009 KONSTSLÖJDSALONGEN, RÖHSSKA MUSEET, GÖTEBORG.

2014 TEXTILCHOCK, TEXTILMUSEET, TEXTILE FASHION CENTER, BORÅS.


Ester Kristine Thenman 

född 26 februari 1981, är en svensk keramiker.

Thenman studerade vid Grebbestads folkhögskolas keramiklinje 2001, Kubens keramiklinje i Örebro 2002 och examinerades med en kandidatexamen vid seksjon for keramikk på Kunsthøgskolen i Bergen 2005 och med en magisterexamen i tillämpad konst vid Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs Universitet 2007.

Hon har medverkat i utställningarna Om väggar kunde tala på Bergvik köpcenter i Karlstad, Konsthall K i Karlstad, Konstfrämjandet i Värmland, Nääs Konsthantverk i Floda, Tid och otid med Konsthantverkarna i Stockholm Lägenheten, två rum och kök på Höganäs keramiskt center, Network International Ceramic Research Center i Skaelskør, Både Och på Röhsska museet samt Siri Brekke, Liv Midbøe, Kristine Thenman på Arvika Konsthall.

Hon har tilldelats stipendium från Fabrikör J.L. Eklunds Hantverksstiftelse 2006, Stiftelsen August Ringnérs Stipendiefond 2007, Otto och Charlotte Mannheimers Stipendiefond 2007, Estrid Ericsons Stiftelse 2007, Göteborgs Slöjdförening 2007, Värmlands museiförening 2008, Hertha Bengtssons Stiftelse 2008, Estrid Ericsons Stiftelse 2010, Utenriksdepartementet/Norske Kunsthåndverkere 2010, Arbetsstipendium för yrkesverksamma bild- och formkonstnärer, Sveriges bildkonstnärsfond 2011, Estrid Ericsons Stiftelse 2012 och Maja Fjaestad stipendium 2015.

Hennes konst består huvudsakligen av skulpturala föremål i lergodslera, gärna i kombination med andra material och teckningar.

Thenman är representerad vid Landstinget i Värmland, Karlstads kommun, Västra Götalandsregionen och Arvika kommun. Vid sidan av sitt eget skapade har hon varit gästföreläsare vid Mullsjö folkhögskola.

Källa: Wikipeda 20161028


Victoria Pamlényi

Minnen från en förgången framtid

Kan det groteska vara vackert? Vad har det surrealistiska för plats i vår vardag, i våra kök och våra vardagsrum? Jag arbetar gärna med objekt i mötet mellan populärkultur och konst, mellan funktionellt och skulpturalt. Termen retrofuturism kittlar min fantasi och sätter igång tankar om hur dåtiden hade sett ut om framtiden hade kommit tidigare. Detta visualiserar jag gärna genom verk i blandtekniker där jag utgår från objekt i keramik som sedan kombineras med återbrukade funna metalldelar.

Jag inspireras av gamla maskindelar, rostiga kugghjul och märkliga varelser från havens djup. Ofta också från fantasy- och science fiction-kulturens sfär. Gärna via berättelser som fabulerar kring alternativa eller framtida världar t ex Jules Vernes, Robert A. Heinleins och Terry Pratchetts böcker eller filmer som t ex Fritz Langs Metropolis, Terry Gilliams Brazil, Luc Bessons Det femte elementet och den brittiska tv-serien Dr Who. Återkommande i dessa berättelser är ofta surrealistiska drag, ett visst mått av samhällskritik och en underfundig, intelligent humor som jag försöker inkorporera i mina tredimensionella former.

Lera, glasyr och glas är för mig ett material som kan tämjas till att se ut som andra material och anta den form jag vill att de ska. Som trolleri. Jag vill att mina verk ska uppfattas som overkliga, fantastiska skapelser som man måste titta två gånger på för att fundera ut vad det är för material. Jag experimenterar ständigt med nya tekniker för att få fram de ytor jag vill ha, såväl genom olika glasyrer som genom olika arbetsmetoder både på drejskivan och utanför den.

Att dela med mig av min långa erfarenhet av att arbeta med lera (jag var 12 när jag började arbeta med keramik regelbundet) är en viktig del i min verksamhet. Genom de många kurser jag ger, i min egen verkstad och t ex på Kyrkeruds Folkhögskola och Medborgarskolan i Stockholm där jag är återkommande gästlärare, utmanas och utvecklas min tekniska kunskap och jag får ständigt nya idéer och omvärderar mina gamla.

Min verkstad ligger i ett gammalt pappersbruk jag renoverat i Töcksfors, en liten ort på värmländska landsbygden. Jag verkar för att bygden lokalt får tillgång till en utställningslokal, konsthantverksbutik och kurser i keramik på alla nivåer. För att råda bot på den isolering konstnärer kan uppleva i glesbygd så har jag varit mycket aktiv på sociala medier.

Jag kommunicerar med keramiker runt hela världen genom att regelbundet sända live från min verkstad via den interaktiva appen Periscope. Detta har lett till inbjudningar att hålla workshops på gymnasieskolor, studiebesök, samverkansprojekt och utställningar i Kalifornien där jag befinner mig under hösten/vintern 2016.

Följ mig gärna på Periscope för att se vad jag jobbar med just nu. Där kan du också ställa frågor och interagera med mig under mina livesändningar. Jag heter Claytastic_Victoria där och återfinns även under namnet claytasticvictoria på Instagram. Mer om mina kurser finns på hansforsbruk.se.


© 2016KONSTHANTVERKAUKTION/KOLONIN. Alla rättigheter reserverade.
Skapad med Webnode Cookies
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång